“Ik wil niet dat we gaan stemmen, want wie meer vrienden heeft wint sowieso.”
Omdat je niet jong genoeg kunt beginnen met samen beslissen komen we ook op de basisschool. Ook hier lopen we geen voorgestanst programma af, maar sluiten we aan bij waar kinderen zelf tegenaan lopen. Omdat je het dan beter ervaart en onthoudt.
Dus helpen we een aantal kinderen van groep 3 t/m 8 van basisschool De Pit bij het opzetten van hun eigen leerlingenraad. Wat vinden zij dat die moet doen, en wat hebben ze daarvoor nodig? Hoe wordt je het eens genoeg wanneer je het niet eens bént?
We oefenen op de beslismanier van Deep Democracy, waarbij je elkaar bevraagt zodat je juist de wijsheid uit de minderheidsstemmen goed mee kunt nemen. Dat gaan we de komende tijd nog een paar keer oefenen. Daarmee zijn ze akkoord, maar wel onder de voorwaarde dat we elke keer na afloop bespreken of het voelde alsof het eerlijk ging of niet. Want het heeft toch iets van stemmen. En daar zijn ze niet helemaal gerust op: “als ik dat met mijn broers doe, gaat het nooit eerlijk.”
Ze leggen uit en komen overeen welke rollen ze nodig vinden. Praten een tijdje over hoe vaak die moeten rouleren. Daarbij komen ze uit op een roulatie na elke grote of kleine vakantie, zodat iedereen de kans krijgt om te ervaren hoe al die rollen eigenlijk voelen.
Daar kunnen de grote mensen nog wat van leren….
De check-in met mijn glitterbal als ’talking piece’ is favoriet. We deden het de vorige keer. Deze keer had ik het niet gepland, want al zoveel te doen. Ik kom er niet mee weg: “hoezo heb jij die bal niet mee? Dan gebruiken we mijn knuffel wel.” De knuffel wordt in het midden gelegd, het deelrondje begint. Dat regelen ze zelf wel.
Voor ons is deze reeks mini-sessies een extra activiteit. Niet gepland, ontstond gewoon. Een kans om te ontdekken hoe we op een betekenisvolle manier kunnen samenwerken met de allerjongsten. Om dat van hieruit stelselmatiger te gaan doen.
Het jongste duo, uit groep 3, houdt zich meestal behoorlijk rustig. Maar als de vraag is wie tot de volgende vakantie gespreksleider wil zijn, gaan twee kleine handjes omhoog.
Zij willen wel.
Maar dan samen.